Ortodoxia Tinerilor

Începem cu problema capilară. Există voci în ortodoxismul conservator care privesc cu suspiciune epilarea femeilor. Claudiu Bălan, liderul organizației “Ortodoxia Tinerilor” merge mai departe și nu este de acord cu rasul bărbii la bărbați:

Este logic pentru un bărbat cu puțină minte că a purta barbă nu este o opțiune ci este o caracteristică genetică a firii sale. Așa am fost creați noi bărbații de către Dumnezeu.

De ce-și rad bărbații barba? Pentru că așa-i văd pe ceilalți în jurul lor și percep acest lucru ca o normalitate. Pentru că societatea în care trăim promovează excesiv grija trupului și carnalitatea, iar părul de pe trupuri incomodează privirile pline de poftă ale omului desfrânat.

Barba ajută la mântuire dar produce și beneficii imediate:

Cu cât bărbații își pierd mai mult din caracteristicile care-i diferențiază față de femei, cu atât femeile vor fi mai neascultătoare și mai nesupuse lor.

Dl Bălan are, desigur, restricții și pentru femei. Și nu puține:

„Sofi, ia uită-te tu la Măicuța Domnului în icoană, are cumva brățară la mână? Nu. Are cumva lănțișor la gât? Nu. Are cumva inele pe degete? Nu. O vezi tu cu spatele gol, sau pielea goală? Nu. E machiată la ochi? Nu. Are cercei în urechi? Nu. Atunci nici voi să nu purtați. Așa trebuie să fiți și voi, curate și frumoase ca Măicuța Domnului.”

Pentru asemenea idei, dl Bălan a fost preluat chiar și de Sputnik, organul rus de propagandă.

Apropo de bărbați cu barbă, un articol în Ortodoxia Tinerilor îl compară pe Corneliu Zelea Codreanu cu Arsenie Boca (despre care mulți cred că este un sfânt). Articolul este arhivat în secțiunea “modele și idoli”.

Cu câteva fraze înainte, asociase personalitatea Părintelui Arsenie cu cea a lui Corneliu Zelea Codreanu: „Arsenie Boca mi-a fost foarte apropiat ca student la Sibiu. Venea la mine şi stătea luni de zile uneori… Era o taină în el, era un om care spunea cu hotărâre, nu spunea cu ezitări, cum spun alţi oameni, şi cum şi eu îmi dau seama că nu pot defini lucrurile. … Dar nu ştiu de ce n-a mai venit la mine… Corneliu Codreanu era şi el o figură foarte interesantă; şi atrăgea ca şi Arsenie Boca: avea ceva atractiv, ceva puternic … acelaşi spirit hotărât şi sigur. Alegea o cale şi gata; mergea pe ea. Impresionau amândoi prin forma lor hotărâtă de a fi. Era un dar al lor. Cred că este o oarecare asemănare între ei, parcă erau o piatră, o stâncă”.

Parcă și mai entuziaști sunt cei de la Ortodoxia Tinerilor în privința lui Radu Gyr, autorul imnului Mișcării Legionare, considerat o lumină pentru întreg neamul românesc.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s