Asociația Rost

                                                                                                                                                                                       Articolul a apărut inițial pe Voxpublica

O temă dezbătută destul de rar este felul în care se raportează unii membri ai Coaliṭiei pentru Familie la extrema dreaptă interbelică din România. Aflăm chiar de pe site-ul CpF că printre cei 46 membri se află şi Asociaṭia “Rost”, pe al cărei site găsim o mulṭime de texte în care Corneliu Zelea Codreanu şi Mişcarea Legionară sunt evocaṭi cu duioşie; violenṭele legionarilor sunt relativizate. Doar un exemplu îl găsim la Tudor Marincu:

“toate partidele care s-au succedat la guvernare au folosit violența pentru a guverna. Dacă s-ar studia cu seriozitate perioada respectivă ar fi ușor de observat că, din punct de vedere al violenței, legionarii nu se deosebeau cu nimic de liberali sau țărăniști. Iar dacă s-ar extrapola crimele unor liberali sau țărăniști din perioada respectivă asupra tuturor liberalilor și țărăniștilor, așa cum se face cu legionarii, am putea spune că toți liberalii și toți tărăniștii sunt criminali.”

rost-43

Rost-3

Răzvan Codrescu, președinte de onoare al Asociației Rost, scrie, printre altele, următoarele:

“Cum nu vii tu, Țepeș doamne… Păi cum să nu vrei să-l faci uitat – tu, hoțul de serviciu – pe reacționarul de Eminescu?! Și-avem doar gloanțe pentru trădători… Păi cum să nu-ți dea fiori – ție, iudei de serviciu – stafia reacționarului de Codreanu?!”

Update: pe data de 8 iunie, Asociația \”Rost\” se retrăsese din lista membrilor Cpf – fără explicații. Coaliția pentru Familie ar trebui totuși să se delimiteze de discursul legionar, și să explice de ce i-a cooptat de la bun început.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s